Stejně jako zimující druhy drobných pěvců, lze velmi snadno přikrmováním nalákat na újeď některé dravce. Zvláště vhodným prostředím pro takovou činnost je otevřená zemědělská krajina, kde mají ptáci dobrý přehled o dění v okolí, nebojí se koncentrovat i ve větších počtech a kde předloženou potravu snadno objeví.
V osmdesátých letech minulého století jsme v rámci potlačování populací drobných polních hlodavců v zemědělských kulturách (hlavně na kmínech a víceletých pícninách) Královéhradecka testovali možnosti přilákání především kání lesních (Buteo buteo) do zájmových lokalit a možnosti snížení škod na plodinách přirozenou cestou – predací škůdce.
Uvedené plodiny jsou samy o sobě přirozeným stanovištěm především hraboše polního, kde tento hlodavec vytváří ve třech – čtyřletých cyklech velmi početná společenstva. V tehdejší době se s oblibou potlačoval drastickými rodenticidy, jako např. dnes již zakázaným Endrinem rozkládajícím krvinky, omezujícím srážlivost krve a následně způsobujícím i hromadné úhyny predátorů (savců i ptáků), kteří s oblibou lovili snadnou umírající otrávenou kořist. Ani později zavedený a dodnes používaný Stutox, který sice neměl prokazatelný podíl na úhynech dravců a sov přímou otravou, nebyl při potlačování gradací drobných hlodavců šťastným řešením. Pokud se používal na velkých plochách v jarním nebo letním období (často jen preventivně), v určitých situacích způsobil náhlý úbytek kořisti na navštěvovaných lovištích a následně hromadné opouštění snůšek nebo přinejmenším podstatně zvyšoval ztráty na mláďatech v průběhu výchovy na hnízdech. Toto bylo prokázáno u poštolky obecné (Falco tinnunculus), kalouse ušatého (Asio otus) a sovy pálené (Tyto alba). K ochraně a podpoře populací dravců a sov jsme tedy chtěli využít přirozené potravní vazby myšilovných druhů a uplatnit je co nejvíce v preventivní ochraně rostlin, omezit často nesmyslné používání pesticidů a také vyzdvihnout význam těchto ptáků v očích nejširší (nejen myslivecké) veřejnosti.
Jedním z kroků bylo právě zimní přikrmování dravců, samozřejmě především kání lesních. Do ohrožené plodiny v otevřeném terénu byly už od prvních chladných říjnových dnů rozmísťovány ostatky čerstvě uhynulé či utracené veterinárně nezávadné drůbeže (kuřecích brojlerů) o hmotnosti 0,5 – 1,5 kg z nedalekých výkrmen. Přikrmovalo se téměř nepřetržitě, zpravidla do zahájení polních prací na konci března. Zpočátku jsme předkládali kolem 3 – 5 kuřat a podle potřeby újeď doplňovali. V některých letech se na plochu kolem 20 ha rozmístilo 20 – 50 středních kuřat týdně. Spotřeba byla značná, ale podle stop místo občas navštívili také toulaví psi, lišky, kuny nebo kočky. Tam kde byl dostatek hrabošů a dravci byli zvyklí v prostoru lovit, byla předložená potrava hned během prvních dnů nalezena a konzumována. V letech s nízkým stavem přirozené kořisti, kdy byli ptáci více rozptýleni po okolní krajině a nebo zalétali do vzdálenějších lovišť, byla návštěvnost na újedi zpočátku daleko nižší a také její objevení trvalo déle (až kolem 14 dní). Zato ji pak ptáci využívali intenzivněji.
Nezapomenu na zimy s trvalou sněhovou pokrývkou, kdy se na újedišti a v jeho blízkém okolí nedaleko hlavní silnice mezi Předměřicemi nad Labem a Smiřicemi koncentrovalo kolem 80 kání lesních a několik kání rousných (Buteo lagopus), které posedávaly na rozmístěných berličkách i na sněhu a upoutávaly pozornost kolem projíždějících řidičů. Zavítal sem i tehdy daleko vzácnější orel mořský (Haliaeetus albicilla) a jednou také mladý orel skalní (Aquila chrysaetos). Společnost těchto ptáků doplňovaly občas poštolky obecné, které však lovily vedle kání pouze živou kořist a na konzumaci kadaverů se podílely jen zcela výjimečně. Pravidelně po oblevách na konci února jsme tu jednotlivě a krátce zastihli také motáky pilichy (Circus cyaneus). Vedle dravců se občas přiživili krkavci velcí (Corvus corax), kavky obecné (Corvus monedula), straky obecné (Pica pica) i sojky obecné (Garrulus glandarius) a výjimečně se zastavili jinak všude kolem hojní havrani polní (Corvus frugilegos).
Zajímalo nás především, jaký podíl tvoří předkládaná potrava a přirozená kořist nejpočetnějších strávníků – kání lesních. Rozborem značného množství vývržků sbíraných v průběhu celého období přikrmování pod berličkami a na nocovištích v nedalekém lese nad Sendražicemi jsme s překvapením zjistili, že se káně zdaleka nespoléhá jen na nabízenou potravu, ale také poměrně intenzivně loví. V drtivé většině vývržků jsme vedle peří z kuřat nacházeli charakteristické ostatky po drobných savcích, z nichž více než 90 % tvořil hraboš polní. Podíl drobných savců narůstal s úbytkem trvalé sněhové pokrývky, a to i v letech jejich relativně nízkých stavů. Je tedy zřejmé, že tito ptáci jednoznačně preferovali přirozenou kořist a náhradní potravu využívali pouze doplňkově a nebo více v období nedostatku.
Založení újedí pro dravce může být zajímavé, poučné a také velmi vhodné pro samotné pozorování nebo fotografování těchto nádherných ptáků. K zimnímu přikrmování lze využít také zbytků z domácích zabíjaček, vývrhů z ulovené zvěřiny nebo také živé kořisti, na kterou lze přilákat více druhů predátorů (např. laboratorní myši, křečci, křečíci atd.). Živou kořist je vhodné vypouštět ve skupinách (např. po 100 ks) v období bez sněhové pokrývky do travnatých mezí, kde se může ukrýt před nepřízní počasí a zůstává dlouho aktivní, zvláště když ji bezprostředně po vypuštění v místě přikrmíme zrninami. Ptáci na ni zpravidla nezaútočí bezprostředně, ale v průběhu jednoho nebo několika dní podle vlastní přítomnosti v lokalitě a zejména podle stavu přirozené kořisti. Je-li v prostředí dostatek hrabošů a dalších volně žijících druhů drobných savců, dravci i sovy si zvířat s odlišným chováním příliš nevšímají. Drobné laboratorní savce se v období snížené početnosti přirozené potravy naučí lovit především poštolky obecné, káně lesní a v noci také sovy – kalous ušatý, puštík obecný (Strix aluco) nebo také konzervativnější sova pálená. O jejich podílu v potravě těchto ptáků se můžeme snadno přesvědčit následným sběrem a rozborem vývržků pod odpočívadly, nocovišti nebo denními stanovišti v okolí.
Miroslav Dusík